S/S Lady Ellen

Lady Ellen är en tremastad bramsegelskonare som åkte på sin första seglats 1982. Hon är idealisk för bröllopfesterkonferenser och företagsevent. När hon inte är ute och seglar ligger hon som restaurang vid sin egen brygga i Skärhamn. I höjd med däcket är Lady Ellens vackra bar belägen. Under däck ligger hennes majestätiska salong med glänsande teakgolv och alla fina hytter.

Kort om Lady Ellen:

  • Hemmahamn: Eriksberg, Göteborg
  • Sittande gäster på däck: 90 st
  • Sittande gäster i salong: 40 st
  • Övernattande gäster: 24 st
  • Säsong: Maj-September
Fartygsfakta     Informationskällor:* Redaren 2/1994, S44* Nils-Henrik Krokstedt, EMA, 2007-11-04 PN* Fredrik Åberg, EMA 2009-07-12, KN
  Byggd 1982
  Varv  
  Varvsnummer  
  Registernr  
  Fartygstyp Segelfartyg
  Material Stål
  IMO nummer -
  Signal  
  Systerfartyg -
eknisk data Vid byggnation Idag
  Längd öa 49,9 meter 49,9 meter
  Största bredd 7,8 meter7,8  7,8meter
  Djupgående - 3,9 meter
  Brt/Nrt - 206
  Maskineri    
  Effekt -  
  Toppfart - 7 kn. maskin / segling upp 12 kn.
  Kapacitet - 100 passagerare
 Historik

Historik

Året är 1908. På ett varv nära Svendborg i Danmark hamras de sista spikarna fast i den tremastade bramsegelskonaren Ellen. Skeppsbyggmästaren N P Petersen lägger en sista hand på sitt mästerverk, skutan som han har döpt efter sin bortgångna dotter. Nära två decennier senare styr hon seglen mot sin nya hemmahamn – Skärhamn. Det är där som historien om Lady Ellen tar sin början.

Efter en tid kliver en ung jungman ombord på Ellen, han blickar upp mot de tre masterna och en dröm tar form i hans tankar. 1964 ser han Ellen lämna Skärhamn för sista gången, hon åker ut på okända vatten och försvinner. Den unge mannen var, den idag välkände, redaren Lars Johansson. Många år efter att Ellen gick förlorad levde hennes minne kvar hos Lars och en dag kom dagen som han hade väntat på. Med Ellens gamla ritningar i handen klev han in på Kockums Varv i Malmö och med hjälp av ett stort stycke överblivet ubåtsstål skapades hans dröm – Lady Ellen.

Historiens vingslag och arv känns i den hundra år gamla designen och den moderna konstruktionen är idealisk för den perfekta segelupplevelsen på 2000-talets vatten. Sedan sjösättningen 1982 har hon korsat Atlanten sexton gånger, ridit ut stormar i Karibien och en cyklon på Bermuda, seglat i Västindien, USA, Kanada och Medelhavet och vilat upp sig i italienska San Remo. Det var där som Bertil Karlsson fann henne och det blev början på en 18 år gammal kärlekshistoria när hon följde med honom hem till Slussen på Orust. Tillsammans med sin familj byggde Bertil upp den form av verksamhet som idag bedrivs på Lady Ellen – bröllop och konferenser.

Lady Ellen tar sig lätt in i människors hjärtan och i slutet av 2010 hittade hon hem till en ny familj från Skärhamn och Göteborg. Den nya hemmahamnen blev Skärhamn på Tjörn – platsen där tanken om henne en gång blev till.

Lady Ellen är en av världens vackraste segelskutor och en sak är säker; ingen lämnas oberörd när hon seglar förbi.